09 Mac 2009

MASJID UMAWI

Masjid Umawi adalah salah satu lambang keagungan seni bina Islam di Kota Damsyik, Ianya terletak di tengah – tengah kota lama Damsyik dan di akhir Bazaar Al-Hamadiah (Souq Hamidi). Masjid ini telah dibina oleh khalifah Al-Walid bin Abdul Malik dalam tahun 705 Masehi iaitu apabila Damsyik menjadi ibu kota empayar Islam. Asal tapak Majid Umawi adalah sebuah gereja kristian.Pintu masuk Tample of Jupiter.3000 tahun yang lalu, tapak masjid ini adalah kuil bagi tuhan Haddad (tempat bagi kaum Aramean menyembah tuhan mereka iaitu guruh dan kilat). Kemudian apabila Rom menakluki Damsyik kuil itu dijadikan pula tempat beribadah bagi mereka untuk menyembah tuhan mereka yang bernama Jupiter dan ia dikenali sebagai Temple of Jupiter. Dan pada tahun 379 Masehi ia dijadikan gereja kristian .
Pada tahun 636 ketika tentera Islam menakluki Damsyik, sudut tenggara “Altiminos” (sebuah tempat di luar gereja ini) telah dijadikan sebagai masjid. Dan ia boleh dianggap sebagai masjid yang pertama di Damsyik dan dikenali sekarang sebagai mihrab hanbali atau mihrah sahabat Rasullah sallallahu ‘alaihiwassalam. Kemudian kaum muslimin menukarkan tenggara gereja itu kepada sebuah masjid dan kaum muslimin dan penganut kristian memasuki tempat ibadah mereka melalui pintu yang sama.
Apabila khalifah Al-Walid bercadang untuk membina masjid yang besar yang bersesuaian dengan kegemilangan Negara arab pada masa itu, dia telah berunding dengan masyarakat kristian untuk mengambil gereja mereka dan menawarkan beberapa keping tanah dan sejumlah wang yang besar untuk mereka bagi membina gereja yang baru sekiranya mereka melepaskan gereja mereka demi membina masjid ini.
Masyarakat kristian telah bersetuju dan telah dibinakan bagi mereka empat gereja bagi menggantikan gereja meraka yang dulu. Gereja-gereja tersebut adalah Gereja Hamid bin Ad-Dur, Gereja St Mary, gereja Musallaba dan sebuah gereja di Souk Al-Jubin (pasar Keju).
Masjid ini telah menjadi model senireka bagi ratusan masjid di seluruh dunia Islam. Di dalam masjid ini terdapat makam Nabi Yahya ‘alaihiwassalam dan sebuah telaga yang telah digali di mana para sahabat mula–mula mengerjekan solat disitu.Menara Qayt Bay.Masjid ini mempunyai tiga menara, menara yang tertinggi dikenali sebabagai menara ‘Arus atau menara pengantin perempuan, ia dinamakan sempena anak perempuan saudagar yang menjadi isteri bagi pemimpin pada masa itu, menara ini juga disaluti oleh emas dan terselamat dari semua bencana. Menara kedua dikenali sebagai menara Qayt Bey, ia terletak di penjuru barat daya masjid ini, ia di bina oleh Sultan Mamaluk pada tahun 1488 selepas ia di musnahkan oleh Bangsa Tartar. Dan menara yang ketiga dikenali sebagai menara Isa atau menara putih, ianya terletak di sebelah Timur, dipercayai bahawa di akhir zaman nanti nabi Isa a.s akan turun di atas menara itu untuk membunuh Dajjal, memusnahkan agama kristian dan menghapuskan babi.Menara putih di Bab Syarqi.

Menara putih di Jami Umawi.
Masjid ini mempunyai empat pintu, Bab Ziyada terletak di sebelah selatan berdekatan dengan istana Azem, ia juga dikenala sebagai Bab Anbari atau Kawafin. Pintu kedua dikenali sebagai Bab Barid terletak di sebelah barat dinding masjid, pintu ketiga terletak di bahagian utara, ia dikenali sebagai Bab Amara atau Bab Al-Faradis. Pintu keempat dan yang terbesar dikenali sebagai Bab Al-Noufura, terletak di sebelah pintu masjid, dahulu ia dikenali sebagai Bab Labadin atau Bab Jiron.
Di kedua-dua bahagian timur dan barat masjid ini terdapat empat dewan resepsi.Dewan ini pernah dikenali sebagai dengan nama “Mashad”. Terdapat Mashad Othman di sisi sebelah utara pintu ini yang digunakan pada hari ini sebagai dewan resepsi utama. Mashad Orwaberada di arah tenggara yang digunakan pada hari ini sebagai tempat berwuduk. Manakala Mashad Abu Bakar pada hari ini menempatkan muzium masjid Umawi. Dan dewan keempat ialah Mashad Al-Husein yang menempatkan kepala cucu Rasulullah iaitu Saidina Husain yang terkorban di peperang Karbala sebelum ianya dipindahkan ke Mesir.Dewan solat masjid Umawi.

Dataran masjid Umawi.Di dalam masjid ini terdapat empat dewan sembahyang dan empat mihrab yang menjadi symbol kepada empat mazhab ahli sunnah wal jamaah. Dihalaman masjid ini juga terdapat dua dom iaitu dom Saat (Dome of the Hours) di sebelah timu dan dom Khaznah (Dome of the Treasure) dom sebelah barat. Kedua-dua dom ini terbina di atas tiang-tiang Corinthian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan