13 Februari 2009

GAMBAR SEKITAR DAMASCUS - 1Dalam sahih Muslim disebutkan bahawa pada akhir zaman akan turun nabi Isa a.s di satu menara di Kota Damascus. Hadis nabi menyebutkan bahawa menara tersebut dinamai dengan "Menara Putih" dan ulama berselisih pendapat diantara mereka, sebahagian menyebut bahawa menara itu terletak di sebelah timur masjid Umawi yang kini dijadikan masjid negara bagi Kota Damascus.

Dan sebahagian ulama lagi menyebutkan menara itu terletak di kawasan Bab Syarqi yang majoriti penduduknya adalah penganut agam Kristien. Mengikut sejarah golongan Kristien menempati kawasan ini semenjak Kota Damascus ditawan tentera Islam di bawah pimpinan Umar Al Khattab sekitar tahun 640 masihi.


Hanya menara tanpa masjid atau gereja.
Pintu masuk Muzium kebangsaan Damascus yang menyimpan khazanah awal tamadun manusia yang berusia ribuan tahun. Reka cipta pintu ini adalah diambil dari kesan tinggalan Istana Qasrul Hir di kawasan gurun timur Syria.


Bab Saghir yang menyimpan jasad para sahabt nabi.


Diantara sahabat nabi yang dimakamkan disini ialah Muawiyah Bin Abi Sufyan, Bilal Bin Rabahm, Abdullah Ibnu Ummi Maktum dan banyak lagi, disebutkan di dalam Tarikh Diamsyq karangan Ibnu A'sakir "tidak kurang dari 200 orang sahabat nabi dimakamkan disini".Khubuz Saj (roti kuali terbalik).


Suq Hamidiah menjadi tumpuan pelancong luar yang gemarkan perkakasan yang dibuat berasaskan sejarah.


Dibina oleh Sultan Abdul Hamid salah seorang sultan di bawah kerajaan Othmaniah.

Tample of Jupiter terletak di akhir jalan Suq Hamidi dan bertentangan dengan masjid Umawi.


Manjanik ialah alat perang, digunakan untuk melontar batu besar ke arah musuh.


Makam anak nabi Adam a.s - habil, terletak di pergunungan Qalamun di bawah daerah Zabdani barat Damascus. Habil dibunuh oleh Qabil di makam arbain yang terletak di bukit Qasiyun, Damascus.Dianggarkan panjang makam ini adalah 20 kaki.


Makam Habil pada tahun 2004.Makam Bilal Bin Rabah di tanah perkuburan Bab Saghir.


Pintu masuk ke makam pahlawan Islam Salahuddin Al Ayyubi yang telah membebaskan Baitul Maqdis dari gengaman tentera Salib.


Makam Salahuddin yang terdapat jasad di dalamnya.


Makam yang dihadiahkan oleh raja German pada tahun 1800 masihi dan tiada jasad di dalamnya.


Makam nabi Yahya a.s, terletak di dalam masjid Umawi di bahagian tengah.

Dataran istana singgah raja Zahir Bebras salah seorang raja kerajaan Mamalik yang dapat menyekat kemaraan tentera Mongol dari meratah dunia arab.


Istana raja Zahir Bebras.


Buah Zaitun.


Ditengah Bandar Damascus.


Bandar Damascus di waktu malam.Bandar Damascus adalah Bandar tua yang tidak pernah sunyi dari keserabutan hidup.


Syari Hamra, Salahiyyah.


Pemandangan Makam Arbaian dari kaki bukit Qasiyun.


Diceritakan oleh penjaga makam arbain, ini adalah kesan tapak tangan Jibril menahan bukit dari menghempap Qabil setelah dia membunuh saudaranya Habil demi merebut pasangan cantik untuk dijadikan Isteri.


Pintu wali 40. dahulunya disini terdapat pintu besar, tetapi kini ditutup oleh kementerian wakaf kerana ramai pengunjung mengambil serpihan batu dari bahagian dalam. Kementerian wakaf hanya meninggalkan tiga lubang sebagai ganti pintu tersebut.


Pintu wali 40 di bahagian dalam.


Jika diperhatikan betul-betul gua kecil ini seakan menyerupai mulut yang mempunyai lidah dan gigi graham, diceritakan bahwa mulut ini terjadi setelah melihat pembunuhan pertama manusia di atas muka bumi ini di antara Habil dan Qabil anak nabi Adam a.s.


Pintu 40 wali dan mulut gua.


Tapak tangan Jibril.
Mehrab makam arbain, disebutkan bahawa disini tempat para wali 40 selalu bertemu dan berijtima’.
Mehrab hijau ini berjumlah 40.
Lembah Bandar Damascus ini meyaksikan peristiwa qorban yang dilakukan oleh dua beradik Habil Dan Qabil bagi merebut pasangan cantik Kalima. Namum Allah memilih ternakan Habil lantaran keikhlasannya dalam melaksanakan perintah Allah.
Pemandangan Bandar Damscus dari bukit Qasiyun.
Abu Nur, tempat tumpuan pelajar Malaysia mencari ilmu di bumi Syam.
Makam sahabat nabi Abu Darda r.a.


Makam Muawiyah Bin Abi Sufyan pengasas dan khalifah pertama kerajaan Amawi yang berpusat di Damsyik (Damascus).


Disekitar kawasan perkuburan ini (Bab Saghir) terdapat tidak kurang dari 200 orang sahabat nabi Muhammad s.a.w dimakamkan di kawasan ini.


Makam salah seorang isteri nabi Muhammad s.a.w - Ummu Salamah.


Makam muezzin nabi Muhammad s.a.w yang dikenali dengan Abdullah Ibnu Ummi Maktum, kisah beliau dirakamkan di dalam al quran ketika Allah s.w.t menegur nabi Muhammad s.a.w kerana tidak mengendahkan kedatangan sahabat ini. Malahan nabi bermasam muka dan berpaling dari beliau kerana baginda sibuk dengan pembesar Quraisyh yang datang bertemu baginda nabi. - Rujuk surah Abasa.


Kesan kota kubu Damascus yang masih kekal.Lukisan dinding di masjid Umawi. Lukisan ini dihasilkan dengan susunan kepinagn kecil mosaic dan warna keemasan akan terserlah apabila cahaya dipantulkan ke arahnya.Disebut dalam sejarah asal masjid ini adalah kuil bagi tuhan Jupiter oleh bangsa Aramaik.
Kemudian setelah kerajaan Rom mengambil alih kuasa pemerintahan di Damascus, mereka menukarkan fungsi kuil tersebut kepada gereja.Setelah kerajaan Islam berjaya menakluki Damascus sekitar tahun 630 masihi di bawah pimpinan Saidina Umar Al Khattab, beliau menjadikan sebahagian tempat ini sebagai masjid dan masjid itu kekal hingga ke hari ini.Di era kegemilangan pemerintahan kerajaan Umawi mereka menjadikan bahagian dataran luar masjid sebagai pusat khidmat masyarakat, segalanya berpejabat disini.
Dataran ini juga menjadi tempat latihan untuk berperang seperti bermain pedang dan memanah.


Menara Isa juga disebut Menara Putih sepertimana yang disebut dalam hadis nabi bahawa nabi Isa akan turun di satu menara di kota Damascus dan menara tersebut dinamai dengan menara Putih. – rujuk Sahih Muslim.


Menara Arus, menara ini adalah harga sebuah mahar dari seorang hartawan yang ingin mengahwini seorang wanita jelita di kota Damascus.


Jam matahari yang terdapat di salah satu tiang di masjid Umawi.


Pemandangan dewan solat masjid Umawi.


Makam nabi Yahya a.s di tengah dewan solat masjid Umawi, hanya kepala dimakamkan disini tanpa jasadnya.


Baitul mal, tempat simpanan harta kerajaan yang masih kukuh dan berada di bahagian dataran masjid Umawi.


Dataran masjid Umawi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan